wtorek, 5 marca 2013

Najpyszniejsze crumble jabłkowe :)

Crumble to świetna propozycja na przekąskę, deser czy lunch. Jabłkowe crumble jest boskie i moim zdaniem w niczym nie ustępuje tradycyjnej szarlotce. I jeszcze ta kruszonka, którą możemy dowolnie komponować. Mogą to być mielone migdały pomieszane z otrębami czy dowolny rodzaj mąki. U mnie chyba za każdym razem mieszanka jest inna. Wszystko zależy od tego co macie w domu.
Deser można zrobić w kokilkach, (ja tak najbardziej lubię) lub w jednym naczyniu żaroodpornym.
Zawsze daję płatki migdałowe, ale nie są one konieczne.
Nigdy nie kupuję gotowych płatków migdałowych. Po prostu zalewam migdały wrzątkiem, odstawiam na chwilę, obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół i mam swoje własne płatki migdałowe :)
Kolejna zaleta crumble jest taka, że nadaje się dla super początkujących bo w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta, nie może nie wyjść :)
Często wcinam te crumble z jogurtem bo bardzo mi odpowiada to połączenie. Tym razem dałam gęsty jogurt waniliowy. Pychaaa!

Crumble jabłkowe
Składniki (na 4 kokilki):
- 4 nieduże jabłka
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki dowolnej mąki (u mnie po 1/3 mąki amarantusowej, otrębów pszennych i otrębów owsianych)
- 30 g zimnego masła
- płatki migdałowe

Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i smażymy je na maśle. Ja tym razem użyłam oleju arachidowego i też było ok. Dodajemy do nich miód, cynamon, przyprawę do piernika, sok z cytryny i rozmaryn. Prażymy do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masło, cukier i ugniatamy dłonią na kruszonkę. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.
Do kokilek wkładamy mus jabłkowy, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. (do zarumienienia kruszonki). Jeśli używamy dużego naczynia, będzie to nieco dłużej.
Nasze przepyszne crumble jest gotowe !



Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Och, uwielbiam crumble :) To jeden z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych deserów, jakie znam. W Twoim wydaniu, z aromatycznymi przyprawami i migdałami, podoba mi się jeszcze bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam nikogo kto by przeszdł obojętnie koło tak pięknego deserku :)))
    Pozdrawiam i dziękuje za wpis do mojej jabłuszkowej akcji :)) Jednocześnie życzę sukcesów w prowadzeniu bloga :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń