Kocham makaron w każdej postaci, a lazanie przyrządzałam wiele razy. Dziś jednak prezentuję wersję najzdrowszą i najbardziej odchudzoną, która jest równie smaczna i sycąca jak tradycyjna.
Z makaronem można łatwo przesadzić dlatego, że wiele z nas ma skłonności do gotowania zbyt dużej ilości makaronu i opychania się nim do momentu, aż ledwo wstajemy od stołu. Ja już nauczyłam się jeść rozsądne porcje ze zdrowymi sosami i dużą ilością warzyw. Jeśli się tego nauczymy, wybierzemy makaron pełnoziarnisty, połączymy go z czymś zdrowym nie musimy się go bać, nawet na diecie :)
Inspiracja tutaj.
Odchudzona lazania
Składniki(dla 4 osób):
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół kilko mielonej wołowiny
- 1 litr pomidorowej passaty
- 500ml - 1l wody
- 500g pełnoziarnistego makaronu do lazanii
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz i dowolne zioła
Jajka gotujemy na twardo i kroimy drobno.
Rozgrzewamy na patelni oliwę i szklimy na niej cebulę z solą. Później dodajemy mięso i podsmażamy, po czym dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso będzie już dobrze usmażone wlewamy passatę. Ja miałam za małą patelnię więc przerzuciłam mięso do garnką i wtedy wlałam passate. Ilość wody jaką dolewamy jest zależna od gęstości sosu. Dodajemy sól, pieprz, bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Często daję też świeżą bazylie, ale teraz akurat nie miałam.
Blachę wykładamy folią aluminiową. Wylewamy pierwszą warstwę sosu pomidorowego, układamy płaty makaronu (mogą nachodzić na siebie). Na makaron znów wylewamy sos i dodajemy 1/3 pokrojonych jajek. Układamy kolejną warstwę makaronu i powtarzamy czynność do momentu, aż składniki się skończą. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy.
Naszą lasanie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
Gotowe :)
Gotowe :)
Smacznego :)
To macie na dwa dni lekki obiad.
OdpowiedzUsuńTeż tak robię.
Zgadza się :) tą lazanie jedliśmy dwa dni. Na drugi dzień była równie smaczna :)
Usuń