piątek, 29 marca 2013

Dietetyczny pudding ryżowo - czekoladowy

Któregoś wieczora miałam ochotę na coś słodkiego, a nie miałam nic upieczonego. Zaczęłam szperać na durszlaku i znalazłam tutaj idealny deser dla siebie :)
A że był to wieczór przyrządziłam go bardziej lekko i dietetycznie.
Coś podobnego można też zrobić z kaszą jaglaną. Ryż i kasza jaglana na słodko są świetne, a kombinacji jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy na co mamy ochotę i czym dysponujemy aktualnie w lodówce :)

Składniki (na jedną porcje):
- 30 g krótkoziarnistego ryżu
- łyżka stevii
- ok. 200 ml mleka (u mnie pół na pół z wodą)
- ok. 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao)
- cynamon (według uznania)

W dużym rondlu podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować pod przykryciem ok. 25 minut, aż zmięknie i wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby ryż się nie przypalił. W zależności od rodzaju ryżu podczas gotowania może zaistnieć potrzeba dodania więcej mleka lub odlania go. Dodać ¾ grubo startej czekolady oraz cynamon. Mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Tak przygotowany pudding udekorować według uznania.
Podawać na ciepło.



Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. lubię ryżowe puddingi, a te czekoladowe są zdecydowanie moimi ulubionymi :) a do tego truskawki, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ryżowy pudding *-* ekstra ! pysznie wygląda, uwielbiam takie ;D i jeszcze te truskawy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego czegoś to naprawdę jeszcze nie jadłem.
    Byłem w Azji ,Afryce, i Europie i tego nie spotkałem.
    Trzeba jechać do Australii i samować, smakować.........

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka...i to w środku zimy ;)

    OdpowiedzUsuń