Jest to zupa, którą chyba robię najczęściej. Jest szybka, łatwa i zawsze tak samo dobra. Do tego samo zdrowie :) Stanowi pełnowartościowe i niskokaloryczne danie na obiad. Czasem robię do niej drugie danie, czasem nie. Tym razem miałam w lodówce selera naciowego więc wrzuciłam do niej trzy łodygi. Świetnie się on komponuje z tą zupą.
Gorąco polecam!
Składniki (dla ok 6 osób):
- 1 brokuł
- 1 pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 marchewka (lub dwie małe)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki brązowego ryżu
- 1/4 selera
- 3 łyżki jogurtu
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz i dowolne zioła
- olej do smażenia
Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki. Cebulę i czosnek siekamy. Marchewkę i selera myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku, na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy warzywa, po chwili wsypujemy ryż.
Chwilę prażymy i zalewamy 1,5 litra zimnej wody.
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pierś na rumiano, doprawiamy.
Następnie przekładamy do przygotowanego wcześniej wywaru. Gotujemy jeszcze chwilę, aż ryż będzie miękki.
Do zupy dodajemy brokuły i gotujemy razem z wywarem przez ok 10-15 min.
Po zagotowaniu doprawić i dodaj jogurt zahartowany zupą.
Smacznego :)
Ostatnio zastanawiałam się czy można zrobić zupę brokułową , kalafiorowa jest znana ale brokułową się rzadko spotyka. Apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńWyglada super smacznie!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna,łatwa w przygotowaniu i pięknie wyglądająca zupa.Trochę zmieniłam przepis( z konieczności)i zastąpiłam pierś z kurczaka skrzydełkami,z których ugotowałam rosół do tej właśnie zupy.Wyszła rewelacyjna.Dziękuję za pyszny przepis !
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pyszną zupkę, którą właśnie się zajadam :) Polecam gorąco!!
OdpowiedzUsuń