sobota, 30 marca 2013

Lekkie ciasto marchewkowe na święta :)

Upiekłam dziś to ciasto na Wielkanoc. 
Smaczne, wilgotne i co najważniejsze nie tuczące :)
Niestety nie mogę się rozpisywać bo obowiązki wzywają...
Życzę wszystkim po prostu zdrowych, wesołych i oczywiście pysznych świąt!
Przepis znalazłam tutaj
Polecam! 

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (dałam orkiszową pełnoziarnistą)
- 1 szklanka płatków owsianych i otrębów (dałam otręby pszenne i owsiane)
- ok. 150-200 g startej marchwi
- 2 jajka
- ok. 350g rzadkiego jogurtu naturalnego - duży kubek (dałam maślankę)
- 2 płaskie łyżki stewii (w zamienniku ok. 100- 150 g cukru lub 80 g fruktozy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu (u mnie jeszcze przyprawa korzenna)
- Opcjonalnie: 50g poszatkowanych orzechów włoskich

Polewa
wedle uznania - u mnie kremowy serek pół na pół z jogurtem
 
 Miksujemy jajka z jogurtem (maślanką) i stewią do jasnej, puszystej masy. 
Resztę suchych składników mieszamy ze sobą i powoli dosypujemy do jajkowej masy dokładnie mieszając.
Na koniec wmieszamy marchew i ewentualne orzechy. 
 
Wlewamy do niewielkiej blaszki i pieczemy ok. 50 min w 150 stopniach (obserwować jak ciasto się zachowuje). Tak jest w oryginalnym przepisie, według mnie powinno być 180 stopni.
Gdy ostygnie można wyłożyć ulubioną masę na wierzch i ozdobić np. pozostałymi orzechami lub małymi biszkoptami.



Smacznego :)


2 komentarze:

  1. zdrowe marchewkowe ciacho - takie to ja lubię ;) pychotka !!

    Wesołych Świąt ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. oo tak ! takie marchewkowe, lekkie, zdrowe ciacho jest idealne na święta, kiedy na stole tyle wszystkiego :) Wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń