sobota, 9 marca 2013

Cudne muffinki z jabłkami i cynamonem

Te muffinki to jedne z lepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam. Są przepyszne! Wilgotne, ale nie zakalcowate i aromatyczne. Chciałoby się zjeść je wszystkie :)
Muszę powiedzieć, że muffinki na maślance są zawsze najsmaczniejsze. Nie mają sobie równych.
Radziłabym jednak dać sporo mniej cukru niż w przepisie. Zamiast 125g cukru dałam 100 i jeszcze według mnie są trochę za słodkie.
Przepis znalazłam tutaj. Gorąco polecam!!!

Muffinki z jabłkami i cynamonem Nigelli

Składniki(na 12-14 sztuk):
- 2 średnie jabłka
- 250 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1  łyżeczka mielonego cynamonu
- 125 g jasnego cukru trzcinowego
- 125 ml płynnego miodu
- 60 ml pitnego jogurtu naturalnego (u mnie maślanka)
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jaja
- pół łyżeczki przyprawy do piernika (mój dodatek)
 Ponad to :
- 75 g całych niezblanszowanych migdałów ( ja użyłam migdałów w płatach akurat takie miałam )
- 4 łyżeczki jasnego cukru trzcinowego ( zamiast tego dałam cukier waniliowy )
- 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę ok. 1 cm i odstawiamy na bok.
W jednej misce mieszamy : mąkę, proszek,i cynamon.
W drugiej : cukier, miód, jaja, jogurt ( maślankę ), olej. Mieszamy wszystko trzepaczką.
Migdały grubo siekamy. Połowę dajemy do miski z mąką a drugą połowę odkładamy.
Zawartość obu misek łączymy razem. Z tym,że mokre przelewamy do suchych. Dodajemy jabłko, mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Nie za długo, tylko do połączenia składników. Jak pisze Nigella im bardziej grudkowate ciasto tym muffinki lżejsze.
Formy na muffiny wypełniamy ciastem.
Drugą połowę migdałów, 4 łyżeczki cukru i łyżeczkę cynamonu mieszamy razem. Posypujemy wierzch każdej muffinki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Muffinki powinny również nabrać złocistego koloru.



Smacznego :)

4 komentarze: