Zupa ogórkowa
Składniki:
- 60 dag łopatki wołowej
- ok 4-5 ogórków kiszonych
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- duża cebula
- pęczek koperku lub natki pietruszki
- kilka gałązek lubczyku lub troche suszonego
- ok. 3 listków laurowych
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ok 100 ml mleka
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą do połowy, dodajemy listki, ziele, papryke i lubczyk. Ja dodałam też ekologiczną przyprawe do rosołu, którą udało mi sie "wyrwać" w polskim sklepie. Powinna ona być w rossmanie. Oczywiście jeśli jej nie mamy nic sie nie stanie :) dobre są też ekologiczne kostki rosołowe. Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę, podsmażamy i dodajemy do garnką z mięsem.
Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
W między czasie warzywa obieramy i płuczemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w grubsze zapałki, ziemniaki w kostkę, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach.Pokrojone warzywa
wrzucamy do zupy mieszamy, dalej gotujemy na średnim ogniu (w razie
potrzeby dolać wody).
Na patelnie wrzucamy starte ogórki i smażymy na małym ogniu ok 10 minut, po czym wrzucamy do zupy. Kiedy warzywa są już miękkie, zdejmujemy zupe z ognia i zabielamy mlekiem. Hartujemy najpierw mleko zupą i wlewamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy posiekany koperek bądź natke. Smakujemy zupe i jeśli jest mało kwaśna można dodać troche kwasu z ogórków.
Gotowe :)
Smacznego :)
żureeeeeek! a nie takie o! :D:D:D
OdpowiedzUsuńJ.