Nic bardziej mylnego! Ten przepis według mnie jest mistrzowski. Połączenie jabłuszka z brzoskwinią to naprawde znakomity pomysł. Ciasto smakuje nieziemsko. Zadowolona mina chłopa mówi wszystko.
Był zdziwiony jak powiedziałam mu że to bez mąki. Powtarzał cały czas że baaardzo dobre :D
Ponadto ciasto jest proste w wykonaniu i polecam gorąco każdemu :)
Dietetyczna szarlotka
Składniki
na tortownicę o średnicy 21cm
- Szklanka kaszy manny
na tortownicę o średnicy 21cm
- Szklanka kaszy manny
- Pół szklanki brązowego, trzcinowego cukru
- Pół szklanki odtłuszczonego mleka w proszku(u mnie pełnotłuste)
- Pół szklanki otrębów pszennych zmielonych na mąkę + na wysypanie foremki
- 100g masła roślinnego z kostki
- 6 średnich jabłek
- 4 małe, dojrzałe brzoskwinie
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu( u mnie więcej bo uwielbiam cynamon)
- 4 łyżki miodu lub inne słodzidło
- Szczypta kwasku cytrynowego(u mnie troche soku z cytryny)
Jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach. Brzoskwinie obieramy i
kroimy do jabłek (ja nie obierałam). Do owoców dodajemy cynamon i kwasek. Sypkie
składniki mieszamy razem w misce. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy
zmielonymi otrębami. Na dno wsypujemy 1/3 sypkiej mieszanki i kładziemy
1/2 owoców, polewamy połową miodu, sypiemy kolejną warstwę sypkiej
mieszanki i znów kładziemy owoce i polewamy miodem. Na wierzch
wysypujemy resztę sypkiej mieszanki i kładziemy masło po kawałku - jeden
obok drugiego.
Wstawiamy do nagrzanego na 180* piekarnika na 50-60 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego :)
Szarlotka bardzo podobna do tej, którą ja robię.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i zdrowa szarlotka :))) bez mąki szarlotki jeszcze nie robiłam. A jabłko z brzoskwinka musi być na prawdę dobre :)))
OdpowiedzUsuńDziękuje za dodanie przepisu do mojej Jabłuszkowej akcji i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Zaciekawiłaś mnie tym przepisem :)
OdpowiedzUsuń