czwartek, 4 kwietnia 2013

Zdrowe hamburgery z jagnięciny od A do Z


Kocham domowe fast foody! Nic nie może sie równać domowej pizzy, frytkom czy hamburgerom! 
Smak tych hamburgerów jest cudowny, niepowtarzalny, za tym smakiem sie tęskni..
Przepis na burgery wypatrzyłam u Madam Edith
Miałam zrobić wołowe, ale autorka zachęciła mnie do jagnięcych ze względu na wyjątkowy smak i miała rację :) Burgery wyszły przepyszne!
Przepis na bułki znalazłam u Miss Disorderly

Przepis na burgery
Składniki:
- 400 - 450 g mielonej jagnięciny
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kminku (pominęłam)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki kurkumy (mój dodatek)
- 4 plastry żółtego sera

Mięso mieszamy w misce z przyprawami i oliwą (nie żałujmy pieprzu) Dzielimy na cztery porcje i formujemy kształt burgerów.
Zostawiamy je na kilka minut po czym smażymy. Ja swoje akurat piekłam na grillu. Chwilę przed zdjęciem z rusztu położyłam na każdy plaster żółtego sera. Podpiekłam też na grillu cebulkę, paprykę i moje bułki przed podaniem.

Przepis na bułki razowe
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki otrębów
1 łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około półtorej godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, formujemy w rękach kulki i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy blachę bawełnianą ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy sezamem lub siemieniem lnianym. U mnie akurat płatki owsiane. 
Pieczemy przez około 20 minut, na złoty kolor.

Przepis na sos pomidorowy
Składniki:
- puszka koncentratu pomidorowego lub 3/4 szklanki passaty
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki cukru
- bazylia, oregano, natka pietruszki
- sól pieprz

Na małej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy nasz koncentrat. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. 

Bułki po podpieczeniu na grillu, posmarowałam sosem, położyłam sałatę, burgera i dodałam paprykę z cebulą.
A do tego pieczone bataty :)
 
Smacznego :)
 
Fast Good!

5 komentarzy:

  1. Nie dość, że pyszne burgery to na dodatek podane w pysznym, domowym pieczywie! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dłuższego czasu chodzą za mną domowe burgery :) Ale ogromny plus, że podałaś je w domowym pieczywie:)

    --
    Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli juz jesc fast-foody to tylko domowej roboty:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za udział w Fast-Goodowej akcji! Ten przepis na pewno będzie jedną z jej ozdób. Byłoby genialnie, gdyby jagnięcina stała się trochę popularniejsza w Polsce. No a domowej roboty buła? Szacun.

    PS. Bardzo Cię proszę o dodanie jeszcze bannerka z mikserowej wersji akcji - skoro dodałaś przepis i na Durszlaku, i na Mikserze :) Z góry dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma sprawy i dziękuje za miły komentarz :)

    OdpowiedzUsuń