środa, 13 marca 2013
Super zdrowe crumble z truskawkami
Zobaczyłam u kogoś na blogu crumble z truskawkami i zapragnęłam od razu by pojawiło się w mojej kuchni. Chyba mało kto nie lubi truskawek :)
Postanowiłam zrobić swoją własną zdrową wersje crumble z truskawkami. Musze przyznać, że wyszło pyszne...
Do kruszonki użyłam mąki amarantusowej i owsianej, ale zaznaczam że może to być każda inna mąka.
Crumble z truskawkami
Składniki (na 4 kokilki):
- ok. 350g truskawek
- 2/3 szklanki suszonych daktyli
- niepełna łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- ekstrakt waniliowy
- pół szklanki mąki (u mnie pół na pół amarantusowa i owsiana)
- płatki migdałowe (ilość wedle uznania)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g zimnego masła + na wysmarowanie foremki
Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwile, po czym blendujemy. Możemy je również drobniutko pokroić. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Umieszczamy truskawki i daktyle w rondelku, mieszamy z mąką kukurydzianą oraz esencją i podgrzewamy często mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym odstawiamy do przestudzenia. Możemy ugnieść najpierw truskawki widelcem. Dzięki daktylom nie potrzeba już dodawać cukru bo one nadadzą słodycz truskawkom. Ewentualnie symboliczną ilość cukru z wanilią jeśli nie mamy ekstraktu.
Mąki łączymy w miseczce z cukrem, dodajemy pokrojone zimne masło i ucieramy palcami na kruszonkę. Następnie dodajemy płatki migdałowe i mieszamy. Ja lubię migdały więc dałam ich sporo.
Smarujemy kokilki masłem, przekładamy do nich truskawki i posypujemy kruszonką. Następnie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni na ok. 25-30 min (do zarumienienia kruszonki)
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia na jakieś 15 min. i wcinamy !
Ja do tego wypiłam herbatkę ze świeżych liści mięty :)
Polecam!
Smacznego :)
Ja chcę już moje pachnące truskawki z działki do takich pysznych deserów! :(
OdpowiedzUsuńprzepyszne to crumble ,czekam na nasze polskie truskawy ;)
OdpowiedzUsuńCzy w Australii też macie takie smaczne truskawki jak w Polsce??
OdpowiedzUsuńJeżeli tak to musi to być bardzo, bardzo palce lizać.
Adulek.
całkiem smaczne są :)
OdpowiedzUsuń