piątek, 15 marca 2013

Lekki pudding waniliowy z kaszy manny

Ten pudding jest świetny, zarówno na deser czy na śniadanie kiedy rano mamy mało czasu.
Po prostu przygotowujemy go wieczorem i rano jest gotowy :)
Pyszny i lekki :) Inspiracja tutaj

Składniki (na jedną porcje):
- 2,5 łyżki kaszy manny
- 1 1/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą (u mnie większość mleka)
- 1 łyżka miodu/cukru/stevii/syropu z agawy
- laska wanilii/ekstrakt waniliowy/cukier z wanilią

Do małego garnuszka wlewamy 3/4 porcji naszej wody z mlekiem razem z laską wanilii. Ja swoją nacinam wzdłuż nożem.
W pozostałej porcji mleka z wodą dokładnie rozrabiamy kaszę.
Do gotującego się mleka wlewamy naszą kaszę i ciągle mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu, uważając aby nie przypalić. Gotujemy aż zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i kiedy wystygnie przykrywamy folią spożywczą.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Składniki na sos:
- 50 ml wody (u mnie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy)
- 1,5 szklanki dowolnych owoców (u mnie truskawki i borówki)
- 1 łyżka brązowego cukru

Do garnuszka wlewamy wodę (sok), wsypujemy cukier i pokrojone owoce. Gotujemy mieszając co jakiś czas, aż woda lekko odparuje i otrzymamy gęsty sos. Lekko przestudzić.

Polewamy nasz pudding sosem i dekorujemy dowolnymi dodatkami, np poppingiem z amarantusa.



Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Dawo czegoś takiego nie jadłem.
    Jak byś tu była to bym od razu poleciał i to wciągnął.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pudding z manny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiemy co dobre :) Potwierdzam, że taki pudding jest pyszny i bardzo prosty do przyrządzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. będę taki robić. wczoraj zakupiłam kaszę mannę razową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pudingi z kaszy mannej to jedne z najlepszych :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mhm.. ale mi narobiłaś smaka :) Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada pysznie, rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wszelkie puddingi, ten prezentuje się na prawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń