Polecam gorąco ten przepis. Jak dla mnie jest idealny, czyli zdrowy i bardzo smaczny!
Uwaga! Mąkę amarantusową można zastąpić zwykłą mąką.
Ciasteczka orzechowe
Składniki (na ok. 20 ciastek):
- 1/2 szklanki mąki z amarantusa
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (u mnie 3 łyżki miodu)
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki serka homogenizowanego (u mnie gęsty jogurt waniliowy)
- 3 łyżki otrębów
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny u mnie oczywiście daktyle suszone pokrojone)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- duża szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (u mnie 3 łyżki miodu)
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki serka homogenizowanego (u mnie gęsty jogurt waniliowy)
- 3 łyżki otrębów
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny u mnie oczywiście daktyle suszone pokrojone)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- duża szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika (mój dodatek)
Mikserem
ubijamy jajka z serkiem, masłem, cukrem i ekstraktem na puszystą masę.
Dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia.
Mieszamy łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i mieszamy
ponownie.
Polecam przed formowaniem ciastek włożyć masę do lodówki na 15-20 min.
Rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni. Z masy, w rękach, formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce, wyłożonej
papierem do pieczenia w równych odstępach (około 3 cm). Pieczemy je
około 12 minut, na złoty kolor.
Smacznego :)
pyszności:D
OdpowiedzUsuńJa to bym je z mlekiem chrupał na podwieczorek
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiane ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń