Polecam, szczególnie na święta!
Inspiracja tutaj
Składniki:
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 220g mąki orkiszowej jasnej
- 130g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180g masła
- 200g jogurtu naturalnego
- sok z 1,5 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki na lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, partiami dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Następnie stopniowo,
nie przerywając miksowania, dodajemy masło, jogurt, wlewamy sok z
cytryny, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec wsypujemy startą skórkę oraz posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Gotową babkę możemy polać przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru lukrem.
Smacznego :)
Z mąki orkiszowej jeszcze nie robiłam..dzięki za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cytrynowe wypieki, a dodatek czekolady idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńApetyczna babka:) Dziękuję za udział w akcji Cytrynowe Wypieki:)
OdpowiedzUsuń