niedziela, 17 marca 2013

Przepyszna babka orkiszowa :)

Wypieki z nutą cytryny to coś dla mnie. Tutaj połączenie cytrynowego smaku z czekoladą jest po prostu idealne! Nie mogłam się powstrzymać i wieczorem pożarłam dwa duże kawałki...
Polecam, szczególnie na święta!
Inspiracja tutaj

Cytrynowa babka z czekoladą

Składniki: 
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 220g mąki orkiszowej jasnej
- 130g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180g masła
- 200g jogurtu naturalnego
- sok z 1,5 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady

Składniki na lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, partiami dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy masło, jogurt, wlewamy sok z cytryny, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec wsypujemy startą skórkę oraz posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.
 Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Gotową babkę możemy polać przygotowanym z soku z cytryny i  cukru pudru lukrem.
Smacznego :)


Babki i babeczkiCytrynowe wypieki

3 komentarze:

  1. Z mąki orkiszowej jeszcze nie robiłam..dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cytrynowe wypieki, a dodatek czekolady idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna babka:) Dziękuję za udział w akcji Cytrynowe Wypieki:)

    OdpowiedzUsuń